• Denumirea monumentului: Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Costeni
  • Datare: 1870; 
  • Cod LMI: MM-II-m-B-04554
  • Adresa: sat Costeni, nr. 25, com Cupșeni, jud. Maramureş
  • Coordonate: 47.53419, 23.91685

Date despre localitate:

Satul Costeni este sat aparținător comunei Cupșeni, situat la 22 km nord de orașul Târgu Lăpuș, sub masivul Șatra al Munților Țibleș, pe pârâul numit Vale, afluent al râului Lăpuș. Conform tradiției, denumirea satului provine de la fondatorul localității, Coste Ioan, din localitatea Pietroasa, județul Bihor, căruia, pentru vitejia sa, i s-a admis ridicarea satului. Conform legendei, înainte de întemeierea satului, pe acest teritoriu locuiau doi oameni: Costea și Dobre. Fiecare dintre ei își dorea acest teritoriu. Cei doi au ajuns să se lupte, Dobre fiind ucis în locul care astăzi se numește Mormânturi. Costea a întemeiat apoi localitatea care-i poartă numele: Costeni.

 

Date despre monument:

Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Costeni a fost ridicată în anul 1870, dar a fost dedicată Sfântului Nicolae abia în anul 1876. Icoanele împărătești sunt valoroase și datate 1842, ceea ce poate duce la presupunerea că anul 1870 nu este cel al construirii bisericii, ci anul în care s-au făcut modificări importante în sensul măririi ei, poate chiar o reconstruire a bisericii. Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” a fost construită de către meșterii Petruț Ioan și Petruț Grigore din Măgoaja, pentru suma de 800 de florini, dintre care 700 i-a plătit un om cu dare de mână, Țura Ioan, iar restul banilor i-a plătit comunitatea ortodoxă din sat.
Planimetria bisericii este de largă răspândire în nordul Transilvaniei și este formată din pridvor, pe latura vestică, pronaos, naos și altar poligonal. Biserica are 15,25 m lungime și 5,80 m lățime. Construcția este impunătoare, planul fiind de tip sală cu altar poligonal. Biserica are acoperiș simplu, în patru ape, un turn-clopotniță masiv și înalt, flancat de patru turnulețe. Coiful turnului prelungit are formă piramidală.
Decorul exterior se rezumă la portalul de intrare, care are, la pragul de sus, acolada repetată. În interior pereții sunt tencuiți și văruiți în albastru deschis. Bolta este și ea văruită și pictată pe întreaga suprafață cu albastru și stele aurii, imitând bolta cerului. Pictura nu prezintă interes și se reduce la chipuri de sfinți, de împărătese și evangheliști, închise în chenare dreptunghiulare, decorate cu crucea în X, romburi și buline.
În curtea bisericii se află „masa moșilor”, obiceiul fiind încă viu în acest sat, obicei care constă în comemorarea morților la marile sărbători.
Coiful bisericii este prăbuşit ca urmare a furtunii din luna septembrie a anului 2017; ca măsură imediată s-a montat o tablă care să oprească pătrunderea precipitaţiilor în biserică. Biserica necesită intervenții de urgență pentru conservarea obiectivului.

 

Date de contact pentru vizitatori:

  • Parohia: COSTENI– Protopopiatul Lăpuş
  • Preot Paroh: Petcu Ştefan Cristian
  • Telefon: 0742370621 / 0262-383116

Galerie de imagini – 2018

Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Costeni

Galerie de imagini – 2008 (arhiva MJIA MM)

Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Costeni

Fotografii, hărți și planuri din arhiva DJC Maramureș

Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Costeni

  • Denumirea monumentului: Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Costeni
  • Datare: 1870; 
  • Cod LMI: MM-II-m-B-04554
  • Adresa: sat Costeni, nr. 25, com Cupșeni, jud. Maramureş

?>